Flertal siger nej til mere åbenhed

Borgerne må ikke kigge med, når politikerne drøfter Vallensbæk Kommunes fremtid. Et flertal i kommunalbestyrelsen bestående af De Konservative og Socialdemokratiet vil ikke give borgerne mulighed for at læse de bilag, der ligger til grund for sagsarbejdet i de politiske udvalg.

Et forslag fra SF og Enhedslisten om mere åbenhed i den politiske proces er stemt ned med et brag. Kun Dansk Folkeparti støttede de to venstrefløjspartier.

SF og Enhedslisten havde i kommunalbestyrelsen stillet forslag om, at alle bilag fra møder i de fire politiske udvalg (Økonomiudvalget, Klima- Teknik- og Miljøudvalget, Børne- og Kulturudvalget og Social- og Sundhedsudvalget) vedlægges sagerne i den offentlige udgave af dagsordenen med mindre der er tale om sager med tavshedspligt. En godkendelse af forslaget ville betyde, at Vallensbæk får regler om åbenhed i det politiske arbejde, der svarer til de fleste andre kommuner, blandt andre nabokommuner som Brøndby, Ishøj og Greve.

– Når borgerne kan læse med og er informeret, inden vi træffer beslutninger, vil det øge motivationen for at involvere sig. Det vil styrke den demokratiske debat, sagde Enhedslistens Jens Ove Bay (der ses på billedet herover) om baggrunden for forslaget.

Christian Skou Larsen fra SF supplerede: – Vi er valgt til at tjene borgerne og har ikke noget ønske om at skjule noget. Mere åbenhed vil betyde bedre mulighed for borgerne for at deltage i debatten på et oplyst grundlag.

Borgmester Henrik Rasmussen (K) afviste imidlertid forslaget på vegne af det konservative flertal. Han sagde blandt andet: – Åbenhed betyder ikke, at borgerne skal vide alt. En kvalitativ debat er vigtigere end at borgerne kan læse med.

Søren Wiborg fra Socialdemokratiet afviste forslaget ved at slå fast, at han ikke havde behov for at læse alle bilagene men i de fleste tilfælde var tilfreds med forvaltningens sagsfremstilling.

Åbenhed i Ishøj, lukkethed i Vallensbæk

Lad os komme med et eksempel: Køge Bugt Strandpark er i øjeblikket udfordret. Bygninger, stier, sluser og andre ting er slidt efter knap 45 år. Hvad gør man ved det, hvis I/S Strandparken ikke kan løse udfordringerne inden for sit driftsbudget? Det skal de fem ejerkommuner tage stilling til. Det er Hvidovre, Brøndby, Ishøj, Greve og Vallensbæk.

Til brug for den politiske diskussion og beslutning har Strandparken fået udarbejdet en grundig analyse af vedligeholdelsestilstanden med forskellige scenarier for udbedring. Desuden er der opstillet en række økonomiske modeller for, hvordan man i fremtiden får en økonomi, der svarer til behovet. Disse bilag kan borgere og andre interesserede se og læse på Ishøj Kommunes hjemmeside, fordi man i forbindelse med udvalgsbehandling også offentliggør bilagsmateriale. Det er lukket land i Vallensbæk. Her må borgerne ikke læse med.

Der kunne gives mange andre eksempler, blandt andet i forbindelse med lokalplanlægning i kommunen. Her kan borgerne eksempelvis ikke se de undersøgelser, blandt andet af trafikforhold, der er gennemført i forbindelse med lokalplanen. Sådanne bilag bliver først tilgængelige, når sagen er til endelig beslutning i kommunalbestyrelsen – og så er det ofte for sent at ændre noget.

En kæmpe søforklaring

Derfor var både Enhedslisten og SF da også voldsomt frustrerede, da ønsket om mere åbenhed blev nedstemt på kommunalbestyrelsesmødet.

Christian Skou Larsen: – Det er en kæmpe søforklaring, borgmesteren kommer med. Snakken om kvalitativ dialog giver ingen mening. I spolerer den demokratiske samtale. Det vi ser er netop faren, når ét parti har flertal.

Jens Ove Bay: – At man som politiker ikke selv vil læse bilagene, skal vel ikke betyde, at vi skal afskære interesserede borgere i den viden, der ligger i bilagene. Jeg forstår simpelthen ikke, hvad flertallet er bange for.