Valggrundlag

BRUG FOR DEMOKRATISK BYUDVIKLING

Den nuværende kommunalbestyrelses flertal har en ambition om, at Vallensbæk skal have flere indbyggere. Mange flere indbyggere.  Og at det skal gå stærkt.
Argumentationen er, at vækst og flere borgere skal betale for at vi også i fremtiden har råd til den kommunale velfærd.
Præmissen er imidlertid falsk.
Virkeligheden er, at der ikke bliver én eneste ekstra krone til velfærd, blot fordi man lokker én borger fra én kommune til en anden. Flere rapporter peger på at gevinsten er mere end  tvivlsom, og kun i bedste fald giver overskud på meget langt sigt, men derimod øger behovet for at bygge institutioner, skoler mv. De nye borgere, der flytter til bruger de kommunale tilbud akkurat lige så meget som os andre.

I Enhedslisten mener vi, at det er forrykt, at kommunerne konkurrerer med hinanden om at tiltrække ”økonomisk velstillede” borgere. Og det er katastrofalt, at man, af den årsag, lader boligspekulanter bestemme byudviklingen. Udsigten til maksimal profit er styrende for bygherrernes ageren
og jo flere kvadratmeter der bygges, jo større gevinst.
Flere boligprojekter er på vej. Men vi kan endnu nå at stoppe den fantasiløse og skadelige udvikling.

Enhedslisten vil arbejde for:
At kommunalbestyrelsen tager magten tilbage og demokratiserer byudviklingen.
En god og bæredygtig kommune skal have boliger, som er tilgængelige og til at betale for alle.
Kommunens økonomi sikres bedst ved at skabe en mangfoldig boligmasse, så vi ikke gjort bliver afhængige af en ensidig befolkningssammensætning.
Vi skal skabe mulighed for at alle fra ung til gammel kan blive boende i Vallensbæk. Vi skal derfor have en boligmasse, der er sammensat af såvel almen som forskellige private ejerformer.

Det sikrer, at man kan finde en bolig, der passer til alle livets faser og økonomiske formåen.
Vi vil arbejde for at kommunalbestyrelsen bruger sin ret til at kræve, at en fjerdedel af alt nybyggeri bliver almene boliger.

DE BEDSTE UDVIKLINGSMULIGER FOR BØRN OG UNGE

I Vallensbæk skal vi give børn og unge de bedste udviklingsmuligheder. Al forskning viser, at en tryg hverdag er afgørende for børns fremtidsmuligheder.
Enhedslisten vil derfor arbejde for:
Reelle minimumsnormeringer i daginstitutioner og SFO, så alle børn kan få den opmærksomhed og omsorg fra veluddannede og engagerede voksne, de har behov for. Det vil sige 3, 6 og 9 børn per tilstedeværende voksen i vuggestue, børnehave og SFO.
Trivsel i skolen er en forudsætning for læring.
Enhedslisten vil derfor arbejde for:
At lærerne har tid til at forberede en god og udviklende undervisning og at der kan sættes fokus på trivsel og forebyggelse af mobning.

Vallensbæk Kommune har valgt at opsige samarbejdsaftalen med Ishøj Kommune om udsatte borgere. Det betyder, at Vallensbæk selv skal løfte opgaven med tilbud om for eksempel specialundervisning til særligt udsatte børn og til børn med særlige behov. Denne opgave kræver højt specialiserede fagprofessionelle samt rammer der ligger udover det, som kommunen for nuværende kan tilbyde.
Vi vil derfor arbejde for at Vallensbæk Kommune løfter det ansvar, som ligger i at tilbyde sårbare børn, unge og voksne de rette tilbud, som de har krav på.

ORDNEDE FORHOLD HOS ALLE LEVERANDØRER

Danmarks kommuner køber for mere end 100 milliarder kroner årligt.
Vallensbæk Kommune er også en stor indkøber og indgår mange million-store kontrakter.
Enhedslisten vil arbejde for, at der udelukkende handles med leverandører og entreprenører, der tilbyder deres ansatte fair løn- og ansættelsesvilkår. Det skal sikres gennem såkaldte arbejdsklausuler,
hvor der stilles krav om at følge de vilkår, der gælder i danske overenskomster. Samtidig skal der indføres kædeansvar, som sikrer, at hvis underentreprenører snyder på vægten, så har hovedentreprenøren ansvaret. Kommunen skal sikre sig mulighed for effektiv kontrol. Hvor det er muligt skal der i kontrakter stilles krav om et vist antal lærepladser i forhold til kontraktens størrelse.

BÆREDYGTIG INDKØBSPOLITIK

Landets kommuner bør have, ikke bare mulighed, men også pligt til, at udbud og indkøb gøres til redskaber, der skal realisere bæredygtige ambitioner og grøn omstilling.
Vi vil arbejde for en kommunal indkøbspolitik
– med socialt samfundsansvar, hvor hvidvask og skattefusk er lig med udelukkelse.
– hvor medarbejderne involveres mest muligt
– hvor miljøvurdering i form af eksempelvis energiforbrug og affald tæller lige så meget som pris og kvalitet
– med klimakrav med fokus på CO2-aftryk.

TRAFIKSIKKERHED OG STØJBEKÆMPELSE

Lavere hastighed giver færre ulykker, mindre CO2-udledning og mindre støj.
Vi vil derfor arbejde for at hastigheden nedsættes på alle veje i kommunen. På motorvejene, der gennemskærer kommunen to steder, skal hastigheden sættes ned til 90 km/timen, på Ringvejen og Vallensbæk Torvevej sænkes hastigheden til 50 km/timen – og på alle andre veje i kommunen skal den maksimale hastighed være 40 km/timen.

Vallensbæks stisystem for cyklister og gående skal udbygges. Sikker trafik og niveaufri stiforbindelser skal indtænkes i alle boligprojekter og gennemføres inden boligernes ibrugtagning.

FOKUS PÅ GOD BORGERSERVICE

Mange borgere, der rammes af sygdom, arbejdsløshed eller invaliditet bliver kastebold mellem offentlige myndigheder og mødes med urimeligt bureaukrati.
Vi vil arbejde for at syge og arbejdsløse borgere får en god og serviceorienteret behandling på kommunens jobcenter, så fokus bliver på at imødekomme og hjælpe borgerne.

Vi vil arbejde for, at alle borgere, der er i kontakt med de kommunale myndigheder, skal have adgang til en borgerrådgiver, der kan hjælpe med forståelsen af sagsbehandlingen og den kommunikation, der sendes fra kommunen, samt henvise til eventuelle klageinstanser.
For at understøtte de svageste borgeres rettigheder ønsker vi en kommunal whistleblower, så ansatte kan gøre opmærksom på dårlig sagsbehandling eller lovstridige afgørelser, uden at risikere jobbet.

VI SKAL SKABE NATURÅNDEHULLER

Vi skal passe på vores natur og retablere naturområder.

Vi vil arbejde for, at der iværksættes en plejeplan for Moserne og at Store Vejleå føres tilbage til et mere naturligt forløb, der understøtter biodiversiteten og stadig kan virke som oversvømmelsessikring. Med hensyn til Strandparken støtter vil forslag, der beskytter dyrelivet. Vi vil derfor arbejde for beskyttelseszoner, især i yngletiden. Havnene og selve stranden benyttes meget ikke mindst i sommerperioden, da det betjener et folkerigt opland. Vi mener derfor, at vi skal fokusere indsatsen på at skabe “naturåndehuller” bag klitterne og rundt om søerne.

Vi vil også arbejde for, at der ikke bygges på de få steder i kommunen, hvor der er mulighed for at skabe mere natur og diversitet.