Nej til endnu et privat boligprojekt

Enhedslisten siger nej til endnu et af Vallensbæk Kommunes private boligprojekter.
Vallensbæk Kommune vil lade et privat udviklingsselskab opføre 108 nye boliger på et ca. 13.000 kvm stort område mellem Bækkeskovvej, Søndre Ringvej og Vallensbæk Strandvej. Byggeriet bliver i op til fire etager. Forslaget er ifølge Enhedslisten desværre en fortsættelse af den mangeårige politik med at lade private developeres ønske om profit bestemme over den kommunale byudvikling.
De privat styrede byggeprojekter er begrundet i kommunalbestyrelsens ønske om vækst, der skal betale for velfærdsydelser til en aldrende befolkning. De nye såkaldt attraktive boliger skal lokke velhavende familier til for at øge beskatningsgrundlaget.
– Det er imidlertid meget svært at se, hvordan omdannelsen af kommunens blanding af små liberale erhvervskvarterer og dermed lokale arbejdspladser, til ensartet etagebyggeri skal lokke betalingsstærke familier til kommunen. Derudover vanskeliggøres kommunalbestyrelsens målsætning om at gøre Vallensbæk til en ”grøn og bæredygtig kommune”, siger Jens Ove Bay, Enhedslistens spidskandidat til kommunalvalget i november.

Brug for almene boliger
Enhedslisten har udarbejdet et høringssvar til den lokalplan, som skal gøre boligprojektet muligt. Heri hedder det: ”En bæredygtig og attraktiv kommune indeholder efter vores mening en mangfoldig sammensætning af boligbyggeri, små erhverv, natur, samt fritids- og kulturmuligheder. Den politik der føres udvikler Vallensbæk til en soveby meget lig de nu udskældte byggerier fra 1970èrne, og det vil næppe lokke betalingsstærke borgere til”.
Enhedslisten er imod, at kommunen lader private profitinteresser styre udviklingen.
– Under høringsprocessen omkring Vandgrunden, fik vi det svar, at der var valgt private bygherrer, fordi det ikke var kommunen der ejede grundene, og vi derfor ikke kunne vælge at bygge almene boliger. Nu er vi så i den situation, at kommunen faktisk ejer nogle af grundene omkring Bækkeskovvej. Med de ventelister, der er til de få almene boliger vi har, vil det give rigtig god mening at tilbyde de grunde til de almene boligselskaber, siger Jens Ove Bay.
Han slår imidlertid fast, at Enhedslisten i Vallensbæk har den holdning, at der ikke skal bygges yderligere, før der er en samlet plan for hele kommunen. En sådan plan skal omfatte både boliger og erhverv, samt den gående og kørende trafik, der kommer ud af det, og at der altid bør laves en ordentlig miljøvurdering.
– Vi går ind for, at der skal være boliger til såvel unge som gamle, familier, enlige, rig og fattig. Det kræver, at vi derfor beder nogle af de almennyttige selskaber om at bygge hos os, siger Jens Ove Bay.
Han slår samtidig fast, at alt nybyggeri bør være bæredygtigt og at lokalplanerne skal stille krav om det.