Støj stopper boligbyggeri

Klagemyndighed erklærer Vallensbæks lokalplan for ulovlig

Vallensbæk Kommune har været lige lovlig kreativ i sin tolkning af planloven for at imødekomme en developers ønske om at opføre en høj og tæt boligbebyggelse med flere end 500 lejligheder klos op ad Køge Bugt Motorvejen. Den går imidlertid ikke.
Planklagenævnet har i en afgørelse ophævet lokalplan 102, Vallensbæk Byhave, der skulle muliggøre boligprojektet. Lokalplanen overholder ikke planloven.
Dermed giver Planklagenævnet syv borgere fra Vallensbæk ret i, at lokalplanen er ulovlig.
Problemet er støj fra motorvejen. Bebyggelsen kan ikke overholde grænseværdierne for trafikstøj for boligområder. Det vidste Vallensbæk Kommune og bygherren godt. Kommunen har derfor prøvet at finde huller i planloven, som alligevel skulle give mulighed for det tætte boligbyggeri. Disse forsøg er pure afvist af Planklagenævnet.
Kommunen har prøvet at argumentere for, at lokalplanområdet er udlagt som såkaldt byomdannelsesområde, hvor der er overgangsordninger for støjende aktiviteter ud over gældende grænseværdier. Planklagenævnet siger, at sådanne overgangsordninger er rettet mod støjende virksomheder, der kan komme i klemme i forbindelse med byomdannelse. Mens støjen fra virksomheder forsvinder, når virksomhederne forsvinder, så forsvinder støjen fra motorvejen ikke. Kommunen har også henvist til bestemmelser i planloven vedrørende såkaldte transformationsområder. Nævnet skriver, at det direkte fremgår af bestemmelsen, at den omhandler arealer belastet af støj fra produktionsvirksomheder, ikke vejstøj.
Planklagenævnet mener ganske rigtigt, at der er tale om et boligbyggeri, og der må ifølge planloven kun planlægges for boliger, hvis området kan sikres mod støjgener. Reglerne betyder, at beboere i fremtidige boligområder skal sikres mod støjgener fra trafik. Og støjen fra motorvejen er så kraftig, at den overstiger Miljøstyrelsens vejledninger.

Håber kommunen opgiver

– Det er trist, at Vallensbæk Kommune ikke har mere respekt for lovgivningen end man har villet lave disse krumspring for at få gennemført boligbyggeriet lige op ad motorvejen. Men det er betryggende, at Planklagenævnet er så klar i sin afvisning, siger medlem af Enhedslisten, Torben Kragh.
Han har som privat borger i Vallensbæk været en af de syv, der har klaget over lokalplanen.
– Jeg er naturligvis glad for, at ”den lille mand” har fået medhold i en klage mod en myndighed, der vil trodse lovgivningen for at få gennemført sine projekter. Men jeg er trist over, at det overhovedet har været nødvendigt at føre denne klagesag, som kun har været mulig, fordi en af klagerne professionelt har arbejdet med planloven. Vallensbæk Kommune burde fra starten have indset, at området er så belastet af vejstøj, at det er totalt uegnet til boliger. Jeg håber, kommunen tager den klare afgørelse til efterretning og opgiver at bygge boliger lige op ad motorvejen, siger han.
Enhedslisten har i et høringssvar til kommuneplanen 2020-2032 opfordret til, at der sættes et øjeblikkeligt stop for yderligere lokalplanlægning for nye boligbyggerier og at der udarbejdes en samlet plan for hele kommunen omfattende både boliger og erhverv.

Lokalplanen for højhusbyggeriet lige op ad Køge Bugt Motorvejen er blevet erklæret ugyldig.