Enhedslisten i valgforbund med Radikale

Enhedslisten har i forbindelse med kommunalvalget 16. november indgået aftale om valgforbund med Radikale Venstre.

Der er tale om et valgteknisk samarbejde med det formål at mindske stemmespild og sikre også de mindre partier repræsentation i kommunalbestyrelsen.

I aftalen skriver de to partier, at ”demokratiet sikres bedst ved, at så mange vælgere som muligt bliver repræsenteret i kommunalbestyrelsen”.

Man slår i aftalen fast, at valgforbundet forpligter partierne på at ”arbejde på mere nærdemokrati og borgerinddragelse i beslutningsprocesserne i Vallensbæk Kommune”.

Samarbejdet er som nævnt valgteknisk, og det giver ikke partierne politiske bindinger i forhold til eksempelvis valg af borgmester eller politiske enkeltsager. Man forpligter sig dog til, at begge partier inddrages i borgmesterkonstituering, hvis man ønsker det.

– Der er i dag kun tre partier i kommunalbestyrelsen. Mange mennesker er derfor ikke repræsenteret. Det er skidt for nærdemokratiet. Et valgforbund giver større chancer for, at flere af de små partier kan komme i kommunalbestyrelsen, siger Enhedslistens spidskandidat Jens Ove Bay (på billedet).

– Valgteknikken favoriserer de store partier, og derfor er det vigtigt, hvis vi vil have pladser i kommunalbestyrelsen, at vi søger sammen med andre af de mindre partier, som er enige i, at nærdemokratiet er vigtigt, siger han.

Hverken Enhedslisten eller Radikale har i dag sæde i kommunalbestyrelsen, men partierne håber at valgforbundet vil give mindst det ene men helst begge partier sæde i den ny kommunalbestyrelse.

Valgforbundet kan udvides

Indtil videre består valgforbundet kun af Enhedslisten og Radikale, men der er åbnet mulighed for udvidelse med andre partier og lister.

– Vi har ikke fået henvendelse fra andre, men der er plads til flere, som er enige i vores fælles værdigrundlag om nærdemokrati, om at komme så tæt på borgerne som muligt samt fokus på miljø og at der skal være plads til alle borgere, siger Jens Ove Bay.

Han forestiller sig, at valgforbundet kan udvides med eksempelvis SF, Alternativet, De Grønne og Veganerpartiet, hvis de stiller op i Vallensbæk.

Ved valget i 2017 var Enhedslisten i valgforbund med SF, mens Radikale var i valgforbund med Socialdemokratiet.