Væksten skal ikke fortsætte

Kommunalbestyrelsens forslag til kommuneplan 2020-2032 handler meget om vækst. Kommunen skal udbygges. Hver en plet skal bebygges, mener flertallet.
Enhedslisten har sendt høringssvar til kommuneplanforslaget:

Det er developere, der styrer udviklingen i Vallensbæk. Her er bygherren vist svensk. Enhedslisten mener, at kommunen skal styre udviklingen.

For det første er Enhedslisten grundlæggende uenig i redegørelsens indledende præmis, hvor det fremgår, at ”vækst er godt for os alle” og at ”væksten vil fortsætte”. Præmissen er, at væksten sikrer, at der er penge til den kommunale drift. Befolkningsprognosen rummer effekten af et betydeligt antal nybyggede boliger de kommende år. En del er allerede lokalplanlagt og sat i gang og kan derfor ikke stoppes. Enhedslisten mener, at der derimod bør sættes et øjeblikkeligt stop for yderligere lokalplanlægning og igangsætning af nye byggerier, indtil der er udarbejdet en samlet plan for hele kommunen omfattende både boliger og erhverv.

Kommunens hidtidige og nuværende boligudbygninger er baseret på, at nuværende ejere af erhvervsområder samt tilfældige developere får indfriet deres ønsker om nye boligprojekter ved at kommunen kritikløst udarbejder lokalplaner, der imødekommer projektmagernes ønsker uanset højde, tæthed eller kvalitet.
Enhedslisten mener, der er behov for at vende bøtten. Det er kommunen, der skal beskrive behovet og om nødvendigt opkøbe de pågældende arealer. Det er kommunen, der skal afgøre, om der skal bygges højt eller lavt, tæt eller spredt, om der skal være tale om ejer, andel, privat udlejning eller alment byggeri, og det er kommunen, der skal afgøre, om der er behov for særlige boliger til unge eller ældre. Og det er ikke mindst kommunen, der skal bestemme udbygningshastigheden. Med den forpligtende overskrift ”Vallensbæk – fremtidens boligby” burde det være indlysende, at kommunen i sin boligpolitik samtidig forpligtede sig til en vis andel alment boligbyggeri for at sikre et varieret boligudbud til kommunens borgere. Alene ventelisten til en almen bolig i kommunen understreger behovet.

I kommuneplanen er næsten hver ledig plet udlagt til boligbyggeri. Således vil kommuneplanen ændre arealet omkring Vandgrunden i Nord fra at være grønt område til boligområde. Her er der tale om et kommunalt område, som kommunen vil sælge til en bygherre med henblik på såkaldt senioregnede boliger.
Enhedslisten foreslår kommunalbestyrelsen at tilbageføre området til ”naturområde”, som det hidtil har været, og at der dermed ikke kan bygges på grunden, der er en naturmæssig oase i et tæt bebygget område. At grunden under ét er en del af områdets klimasikring, blot understreger nødvendigheden af, at Vandgrunden forbliver et grønt område.

Miljøvurdering

Det fremgår, at der er lokalplanlagt for 1200 boliger i området omkring Vejlegårdsvej, og at der er mulighed for at omdanne resterende erhverv til mellem 300 og 700 nye boliger. Med andre ord forestiller kommunalbestyrelsen sig yderligere 1500-1900 nye boliger i området. Det vil give massive trafikale problemer, at den hidtidige begrænsede trafik til erhvervsvirksomheder erstattes af trafik til og fra boliger. Dels vil den samlede mængde trafik stige betragteligt. Dels vil trafikbelastningen skifte fra at være i arbejdstiden til at være samtidig med den øvrige spidsbelastning for boligområder. Ændringerne fra erhverv til boliger må alt andet lige også betyde langt flere lette trafikanter, ikke mindst børn. I kommuneplanen nøjes man med at nævne, at ”de trafikale ændringer, der følger af udbygningen i Strandområdet, skal løses” og at der er igangsat en trafikanalyse. En kommunalbestyrelse med rettidig omhu havde foretaget de nødvendige analyser og miljøvurderinger, inden der blev lokalplanlagt for en så voldsom udvidelse af boligmassen. Det er derfor ubegribeligt, at det er kommunens vurdering, at kommuneplanen ikke påvirker miljøet væsentligt og at det derfor ikke er nødvendigt at udarbejde en miljørapport i henhold til Lov om Miljøvurdering af Planer og Programmer. Ifølge miljøscreeningen, som kommunen har gennemført og som ligger til grund for beslutningen om ikke at gennemføre en miljøvurdering, vil den øgede trafikbelastning kun blive ”lille” ændring som følge af øget trafik. Tilsvarende vil planerne for boligbyggeri og eventuelt kontorbyggeri ved Vallensbækvej kun medføre ”lille” mængde øget spildevand. Bortset fra det, så mener forvaltning og kommunalbestyrelse, at kommuneplanen ikke har væsentlig miljøpåvirkning!
Der kunne måske argumenteres for, at miljøvurderingen skal ske i forbindelse med lokalplanlægningen, når man kender det præcise omfang af byggerierne, men heller ikke i forbindelse med lokalplanlægning mener Vallensbæk Kommune, at det er nødvendigt med en miljøvurdering. Lokalplan 102, Vallensbæk Byhave, er et skræmmende eksempel herpå. Her lokalplanlægges for flere end 500 boliger med en bebyggelsesprocent på 187 klos op af landets mest trafikerede motorvej. Kommunen mente ikke, at byggeriet ”kan have væsentlig indvirkning på miljøet”, som det hed i kommunens afgørelse 20. november 2019. Ifølge loven skal der som udgangspunkt altid gennemføres miljøvurderinger forud for beslutninger, der kan påvirke miljøet væsentligt. I miljøvurderinger arbejder man med et bredt miljøbegreb, hvor der blandt andet indgår en vurdering af påvirkningerne af befolkning og menneskers sundhed. En miljøvurdering giver ikke i sig selv svaret på, om planen eller projektet skal gennemføres, men den sikrer, at der gennemføres en grundig analyse af de forskellige miljøpåvirkninger og bidrager til, at der træffes beslutninger på et oplyst grundlag.
Enhedslisten foreslår, at der altid gennemføres en lovmæssig miljøvurdering i forbindelse med en kommuneplan, så vi både får afklaret virkninger for det eksisterende miljø og miljøpåvirkninger på nye borgere og virksomheder i kommunen.

Trafikstøj

Trafikstøj får nogle få linjer i kommuneplanen, hvoraf det fremgår, at kommunen arbejder med flere tiltag for at bekæmpe støjen. Det nævnes, at ”den langsigtede strategi i Vallensbæk Kommune er at indtænke støjhensyn i kommunens planlægning og de fysiske aktiviteter”.
Enhedslisten mener, at det havde været på sin plads, hvis kommunen ikke på det lange sigt men for længst havde opgivet at lokalplanlægge for boliger klos op ad motorvej.

Klima

Under afsnittet om klima beskriver kommuneplanen, at de nyeste beregninger viser, at der statistisk hvert femte år vil være en generel opstuvning i regnvandsledningerne fra Vallensbæk Strandvej til Køge Bugt, fra Vejlegårdsvej til Store Vejleå samt langs Søndre Ringvej. Det hedder, at systemet udnyttes tæt på den maksimale kapacitet, og enkelte steder vil regnvandet stå lige under terræn. På trods af løbende udvidelser af kapaciteten, ”kan der ikke gives garanti for, at der ikke opstår oversvømmelser i de lavtliggende områder”. Det kan derfor undre, at kommunalbestyrelsen fortsætter en massiv boligudbygning også i de kystnære områder, som kun er med til at forværre problemet. Man noterer, at vand ikke kun skal ses som et problem. Skovmosen er et flot eksempel på en innovativ løsning til regnvandshåndtering. Planerne for det grønne område langs Vallensbæk Havnevej et andet. Man noterer, at højere vandstand i Køge Bugt er af de klimamæssige udfordringer. Der er imidlertid end ikke antydning af hvad man vil gøre ved problemet. Det noteres blot, at kommunen sammen med nabokommuner skal udarbejde en såkaldt risikostyringsplan.
Enhedslisten efterlyser kommunalbestyrelsens bud på, hvad man vil gøre for sikre de lavtliggende kystnære områder mod oversvømmelser fra bugten.

Naturen

Der bliver i kommuneplanen brugt mange ord på at beskrive, at Vallensbæk er en grøn kommune. Vallensbæk burde og kunne imidlertid være mere grøn end tilfældet er. Vallensbæk Mose er naturligvis grøn men uden den biodiversitet, som burde være en ambition i en grøn kommune. For bare fem år siden fik Vallensbæk Kommune sammen med Ishøj Kommune udarbejdet et forslag til helhedsplan for Vallensbæk og Tranegilde moser – en helhedsplan, som over tid med genopretning af vådområder ville kunne øge mosens biodiversitet og genskabe mosen som yngle- og rasteområde for mange fuglearter. Kommunalbestyrelsen har imidlertid valgt ikke at følge de mange anbefalinger.
Enhedslisten opfordrer kommunalbestyrelsen til hurtigst muligt at igangsætte et arbejde, der på sigt gennemfører helhedsplanen.