SF med i valgforbund

Der er udsigt til indtil flere rød-grønne stemmer i kommunalbestyrelsen på rådhuset efter valget.

Sandsynligheden for, at der kommer indtil flere rød-grønne stemmer i kommunalbestyrelsen på Vallensbæk Rådhus efter kommunalvalget i november er vokset.

Det rød-grønne valgforbund, som Enhedslisten tidligere på året har indgået med Radikale, har fået endnu en deltager: SF er nu også med.

Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde med det formål at sikre sig mod stemmespild og få gavn alle stemmer inden for forbundet.

Ingen af de tre partier er i dag repræsenteret i kommunalbestyrelsen. Det ville imidlertid have været tilfældet, hvis de tre partier havde indgået et sådant valgforbund ved valget i 2017. Dengang ville det have givet en plads til Radikale som fik flest stemmer af de tre partier.

– Det understreger vigtigheden af, at de små partier, som ønsker at arbejde på mere nærdemokrati og borgerinddragelse i beslutningsprocesserne, går sammen. Derfor er vi glade for, at SF har valgt at slutte sig til vores valgforbund. Det øger mulighederne for at godt valg, siger Jens Ove Bay.

– Valgteknikken favoriserer de store partier, og derfor er det vigtigt, hvis vi vil have pladser i kommunalbestyrelsen, at vi søger sammen med andre af de mindre partier, som er enige i, at nærdemokratiet er vigtigt, siger han.

Jens Ove Bay kalder det realistisk, at der er stemmer nok i Vallensbæk til minimum to mandater til valgforbundet. Mandaterne tilfalder derefter partiet eller partierne med flest stemmer.

Valgforbundet er som nævnt af ren teknisk karakter og binder ikke partierne politisk. Man er dog enige om, at de partier, som bliver valgt, forpligter sig til at holde de partier, der ikke bliver repræsenteret, orienteret om arbejdet i kommunalbestyrelsen.